Орлин Алексиев е роден на 19.02.1967-а година в град София.  Учи в 28-мо СУ и в Професионалната гимназия по електротехника и автоматика (бивш техникум „Киров“). Завършва висше образование в Югозападния университет „Неофит Рилски“, специалност Право, както и магистратура по бизнес администрация в Нов български университет. Защитава докторантура в направление 3.7 администрация и управление в Международното висше бизнес училище. Темата на дисертацията му е „Държавно управление и регулиране на икономическите и социалните процеси в пазарната икономика“.

От 1991-а година до днес се занимава с частен бизнес. Започва активно да участва в политическия живот на град София през 2007-а година, когато е избран за общински съветник от листата на ГЕРБ.

Политическа кариера

Вече три последователни мандата 2007-2011г., 2011-2015г. и настоящия – 2015-2019г., Орлин Алексиев е общински съветник в Столичния общински съвет. Той е председател на Постоянната комисия по финанси и бюджет и е член на постоянната комисия по икономика и собственост.

Председател е на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд от 2011-а година. Фондът финансира дейности, на базата на приети от Столичния общински съвет стратегии, цели и програми за развитие.

В периода от 2009 до 2011-а година е председател на Управителния съвет на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. От 2011 до 2018-а година е представител на Столична община в общото събрание на Общинска банка.

Той е сред инициаторите Столична община да си върне контрола над Общинска банка, като мажоритарен акционер. Усилията му са увенчани с успех и след като институцията е стабилизирана, е успешно продадена през 2018-а година. С част от средствата са ремонтирани 22 сгради на училища и детски градини в 15 района в столицата, както и 120 детски и спортни площадки са ремонтирани или изцяло изградени.

С любов към автомобилите

Орлин Алексиев е сред учредителите на Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА) в България. АВА е браншова организация, която има за цел да синхронизира действащата търговска практика на територията на България, с европейските норми. От създаването ѝ през 2004-а година до 2016-а Орлин Алексиев е част от нейното ръководство.

Рали Дакар

Той е българинът с най-добро постижение в най-престижната офроуд надпревара – рали Дакар, като заема 17-то място в класа и 61-то в генералното класиране, в 34-тото издание на ралито.