Рали Дакар е едно от най-популярните офроуд състезания, което се провежда всяка година и привлича десетки състезатели. Те трябва да преминат разстояние между 7 и 10 хил. км (през различните години на провеждането на състезанието са формирани различни трасета, които варират в своята дължина), което включва преминаване през пясъчни дюни, кал, камъни и други пресечени местности.

Стартът на надпреварата обикновено е в началото на януари или последните дни на декември месец, а финалът – средата на януари. Според статистиката, 80% от състезателите в ралито са аматьори, като правилата допускат и професионалисти в този спорт. Те могат да използват АТВ-та, джипове, бъгита, мотоциклети и др.

Първото издание на това състезание се провежда през 1979-а година от Париж до Дакар, както е и първоначалното наименование на ралито. То е организирано по идея на Тиери Сабен, който година по-рано се губи с мотора си в либийската пустиня. За първи път в надпреварата участват българи през 2011-а година, но две години по-късно Орлин Алексиев, в екипаж с Пламен Николов записват най-доброто българско постижение в този спорт до момента със 17-то място в класа и 61-то в генералното класиране.